Sağlıklı, Kaliteli, Leziz Ekmek
 
  Baştacımız Ekmek
 

Ekmek; Dünyanın her yerinde bilinen, üretimi yapılan ve en çok tüketilen gıda maddesidir. Doyurucu, ulaşılması kolay ve vücut için en ekonomik enerji kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre günlük enerjinin % 55-60'ının karbonhidratlı gıdalardan karşılanması gerekmektedir. Bu oranın da büyük kısmını ekmek oluşturur.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanların temel gıdası olan ekmek, bilindiği gibi tarih öncesi çağlardan beri genellikle buğday, çavdar, yulaf gibi tahılların öğütülmesi sonucu oluşan çeşitli unların, suyla yoğrularak önce hamur hâline getirilmesi, sonra da hamurun mayalanıp pişirilmesiyle elde ediliyor.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde, farklı zamanlarda ve mekanlarda, farklı unlar ve farklı tekniklerle hazırlanan çok değişik ekmek çeşitleri olsa da, ekmeğin genel olarak ve özellikle yerleşik ve uygar insanın bir yiyeceği olduğu görülür.
Ülkemizde en çok tüketilen gıda maddelerinin başında gelen ekmeğin Anadolu'daki tarihçesi M.Ö 8 binli yıllara kadar dayanır.

Zor, zahmetli ve masraflı aşamalardan sonra elde edilen ekmeğin bilinçli kullanılması, ziyan edilmesini önleyici tedbirlerden birisi olan kişinin beslenme ihtiyacına uygun ebatta olması gerekmektedir.  Bu besine ulaşamayan ve ihtiyaç duyan toplumları da düşünüp, israfına izin verilmemelidir…

İyi Ekmeği Nasıl Anlarsınız?

Ülkemizde oldukça fazla tüketilen ekmeği alırken bazı özellikleri göz önünde bulundurmamız gerekir. Bir ekmeğin iyi olup olmadığını anlamak oldukça kolaydır.

İyi ekmeğin üst kabuğu kızarmış, alt kabuğu ise düz ve açık renktedir. Ekmek kabuğunun üstünde kabarcıklar ve şişlikler bulunmamalıdır. Bütün yüzeyin görünümü aynı olmalı ve kabuğunun kesinlikle yanmamış olması gerekmektedir. Çünkü ekmeğin üstünün yanık olması, fazla ısıya maruz kalıp çok çabuk kızardığını, içinin ise hamur kaldığını gösterir. Ayrıca tadının ekşi ve yapısının esnek olması gerekir…

Ekmek, halkımızın temel besinidir ve günlük alınan enerjinin ortalama %45'i, proteinin %47'si ekmekten sağlanır. Ekmek iyi bir enerji kaynağı olduğu kadar, insan beslenmesinde esas olan protein, B vitaminleri ve minerallerin çoğunluğunu enerji değerine oranlı şekilde içerir.

Günlük Ekmek Gereksinimleri
Yaş Grupları Miktar (Gram)
0-1 20
1-3 50
4-6 100
7-9 200
10-18 Yaş
Erkek 300
Kız 200
Yetişkin Kadın
19-50 250
51-65 150
65 üstü 125
Yetişkin Erkek
19-65 300
65 ve üstü 200